Elinkaari-ideologia tunnetuksi


Maailmankirjat on sekaisin, kun allekirjoittanut on tehnyt taas uuden aluevaltauksen täällä ihmeellisessä some-ympäristössä. Mikä innostaa ”vanhan ukon” kirjoittamaan ajatuksiaan julkisesti kaikkien nähtäville? Luulenpa sen intohimoni aiheeseen aukeavan (mahdollisille) lukijoille tulevissa kirjoituksissani.

Koen olevani etuoikeutettu saadessani osallistua seitsemän viimeisen vuoden aikana useisiin Elinkaariprojekteihin. Ensituntuman sain hankemalliin edellisen työnantajan palveluksessa, jolloin olin laatimassa Kuopion ensimmäisen Elinkaarihankkeen kilpailevaa tarjousta. Jo tuolloin syttyi palo ja intohimo toimintamalliin, mikä mahdollistaa pitkäjänteisen kehittämistyön laadukkaan kiinteistön ylläpidon toteuttamiseksi. Näin jälkikäteen katsottuna minulla ei ollut mitään käsitystä tuossa tarjousvaiheessa millaiseen kokonaisuuteen olimme sitoutumassa, tuo kokemattomuus koitui karvaaksi tappioksi tarjouskilpailussa. Onneksi nykyinen työnantaja tarjosi mahdollisuuden palata hankkeen toteutuksen pariin ja antoi vapauden luoda täysin puhtaalta pöydältä omannäköisen toimintamallin ylläpidon johtamiseksi. Sitä kautta olen saanut tutustua Elinkaarihankkeen kokonaisuuteen rakennusliikkeen näkökulmasta. Tällaiselle talotekniselle ylläpidon henkilölle se on ollut avartava kokemus.

Omalla tarinallani haluan tuoda julki tapaani käsitellä Elinkaari-ideologiaa, jonka perimmäinen tarkoitus on luoda terveelliset, turvalliset ja toimivat tilat käyttäjilleen pitkälle ajanjaksolle. Tuo tahtotila edellyttää palveluntuottajilta vastuullista kiinteistöjen suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa. Toivon aidosti vaikuttavani koko rakennus- ja kiinteistöpalvelualan asenteisiin ja ajattelutapaan kirjoituksissani esiintyvillä aiheiden nostoilla.

Blogini nimi on alunperin savolaisen median tuottama nimitys Elinkaarihankkeiden hankintapäätöksiin myönteisesti suhtautuvista poliitikoista ja virkamiehistä. Koen itsekin kuuluvani noihin ElinkaariUskovaisiin hankemallin kannattajiin, koska tuo malli ohjaa automaattisesti sopimusvastuiden kautta laadukkaampaan tekemiseeen ja asiakaslähtöisempään palveluun kumppanuushengessä. Pitkät sopimuskaudet (10-25 vuotta) luovat mahdollisuuden kehittyä ja parantaa juoksuaan vuodesta toiseen. Tätä toimintamallia ei voi viedä eteenpäin ”ketun häntä kainalossa” tai riitelemällä jokaisesta sopimuksen sanamuodosta, sellaisesta määräaikaisesta avioliitosta tulee pitkä ja kivikkoinen!

Tässä avaukseni keskustelulle, palataan aiheeseen säännöllisin väliajoin teemaa syventäen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu