Elinkaaripalvelut

Kinkut on syöty ja Uuden Vuoden rakettishowta odotellessa ajattelin vielä tiivistää vuoden päätteeksi ajatuksia Elinkaaripalveluista. Palvelut ovat olennainen osa Elinkaarihankemallin kokonaisuutta, mikä ei valitettavasti näytä olevan itsestään selvyys viime aikaisten tarjousprosessien perusteella. Laatupisteytyksessä palveluiden arvioinnin osuudeksi on jäänyt noin 5 % kokonaispisteistä. Palveluiden hinta huomioiden energiat ja PTS muodostavat kuitenkin noin 50 % kokonaiskustannuksista ja niiden toimivuudella esim. 20 vuoden sopimuskaudella on suoranaiset vaikutukset tilojen käyttömukavuuteen, jolloin käyttäjätyytyväisyyden kautta epäsuora kustannusvaikutus voi olla merkittäväkin. Tähän on luotu sopimusmallissa keinot mittaroinneilla ja maksumekanismeilla, mutta ne eivät korvaa mahdollisista epäonnistumisista johtuvaa hankemallin imagohaittaa.

Palvelusisältö vaihtelee hankkeittain ja paikkakunnittain paikallisen tarpeen mukaisesti. Oleellista palvelusisällössä on kuitenkin niiden asioiden vastuuttaminen Palveluntuottajalle, joilla on merkittävää vaikutusta kiinteistön toimivuuteen, viihtyvyyteen, kunnossa pysymiseen, sisäolosuhteisiin, turvallisuuteen ja käyttäjätyytyväisyyteen. Monipuolinen kattava palvelusisältö antaa myös mahdollisuuden tuottaa palveluita joustavasti ja innovatiivisesti rikkomalla vanhoja perinteisiä rajapintoja. Palveluiden sisältöä tulee kehittää yhteistyössä tilojen käyttäjien toiminnan vaatimusten mukaiseksi, ettei ns. harmaalle vyöhykkeelle jääviä tehtäviä muodostuisi haittaamaan päivittäistä yhteistyötä. Palveluntuottajan rooli on tuottaa lisäarvoa niin kiinteistön omistajalle kuin tilojen käyttäjillekin, jotka ainakin nykyisissä hankkeissa ovat pääsääntöisesti samaa kunnan organisaatiota. Nyt hankkeiden painopiste on keskittynyt enemmän kiinteistön omistajan tarpeisiin.

Hankemallissa on meneillään hyvä pöhinä ja vuosi 2019 tuo tullessaan monta uutta hanketta ympäri valtakuntaa. Pidetään huolta hankemallin maineesta ja kehittymisestä siten, että investointi- ja palvelujakson roolit pysyvät tasapainossa ja voidaan edelleen puhua aidosti Elinkaarimallista. Elinkaarihankemallin keskeisiä teemoja ovat kumppanuus, laadukkuus ja vastuullisuus, joiden tulee näkyä pitkällä aikavälillä kiinteistön omistajan sekä tilojen käyttäjien kukkarossa positiivisella tavalla !







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu