Ilmanvaihdosta julkisissa rakennuksissa




Viimeaikainen keskustelu ilmanvaihtojärjestelmien käyttötavoista julkisissa rakennuksissa alkaa saada koomisia piirteitä. Kaikilla asiantuntijoilla sekä maallikoilla on asiaan selkeä yksioikoinen mielipide joko vastaan tai puolesta ilmanvaihdon sammuttamisesta käyttöaikojen ulkopuolella. Tämä sama keskustelu on vellonnut jo vuosikausia, mutta nyt Sisäilmayhdistyksen ja Kuntien sisäilmaverkoston kannanotto ohjeistuksineen räjäytti pankin. Otetaanpa pikkuisen happea asian osalta ja mietitään mistä todellakin on kyse!

Ilmanvaihtojärjestelmän pääasiallisena tarkoituksena on poistaa toiminnasta ja tilojen käyttäjistä syntyviä epäpuhtauksia sekä kosteutta. Tämä on siis puhtaasti käytönaikainen tarve. Tähän tarvitaan kuormituksen mukaisesti mitoitetut ilmavirrat, mitkä riittävät poistamaan mainitut komponentit sisäilmasta. Lisäksi tulee huolehtia käytön jälkeen tapahtuvasta tuuletuksesta.

Ilmanvaihtojärjestelmän tarkoituksena ei ole myöskään tuoda rakennukseen epäpuhtauksia eikä aiheuttaa rakennukseen vaurioita. Tällöin ilmanvaihtojärjestelmän on oltava painesuhteiltaan tasapainossa, ettei alipaineisuus aiheuta korvausilmareittejä rakenteiden (mahdollisesti jopa vaurioituneiden) kautta sisäilmaan eikä ylipaineisuus aiheuta esim. kosteuden kertymistä rakenteisiin. Suodatuksen tulee olla riittävä ja tiivis poistamaan pienimmätkin epäpuhtaushiukkaset tehokkaasti. Lisäksi järjestelmän tulee olla puhdas, ettei siitä irtoa epäpuhtauksia (esim. pöly, kuidut) sisäilmaan.

Lisäksi ilmanvaihdon tulee poistaa rakennuksesta syntyviä epäpuhtauksia tarpeen mukaan. Tämän edellytyksenä on ensinnäkin tuntea rakennuksen epäpuhtauslähteet ja niiden pitoisuudet. Nämä epäpuhtaudet voidaan poistaa käyttämällä ilmanvaihtoa käyttöaikojen ulkopuolella täydellä teholla, osateholla, säännöllisin väliajoin jaksottamalla tai käynnistämällä hyvissä ajoin ennen käyttöä. Nykyisen asetuksen mukaan ilmavirran tulee olla 0,15 l/s/m2 kaikissa tiloissa. Tämä tarkoittaa esim. 60 m2 koululuokassa  9 l/s. Tuollaista ilmavirtaa ei perinteisellä ilmanvaihtojärjestelmällä saada ohjautumaan tasaisesti kaikkiin tiloihin, eikä tuollaisella ilmavirralla ole minkäänlaista huuhteluvaikutusta isossa tilassa. Tuo kyseinen ilmamäärä pitänee tulkita keskimääräiseksi käyttöajan ulkopuolella. Huuhteluvaikutus ja optimaaliset ilmavirran heittopituudet saadaan päätelaitteista vain mitoitusilmavirroilla eli maksimiteholla. Tällöin jaksottainen tai hyvissä ajoin ennen toimintaa käynnistyvä ilmanvaihto olisi tehokkain tapa.

Miksi kotona ilmanvaihtojärjestelmän tulee toimia koko ajan? Kotona asuminen tuottaa kosteutta ja epäpuhtauksia 24h, kodin ilmanvaihtojärjestelmässä ei ole yleensä erillistä puhallinta esim. kosteille tiloille, kodin ilmavirtojen määrät ovat moninkertaisesti pienempiä kuin julkisissa tiloissa.

Yhteenvetona voisi todeta, että ilmanvaihtojärjestelmän käyttötapa pitää valita rakennuksen kunnon, ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden, rakennuksen kayttötarkoituksen ja käyttöaikojen mukaisesti. Tällaisen toiminnan edellytyksenä on ylläpito-organisaation tuntemus rakennuksesta ja sen käytöstä, osaamisen taso ja olosuhteiden säännöllinen seuranta.

Varmuuden vuoksi täydellä teholla ympäri vuorokauden pyöritettävä julkisen tilan ilmanvaihto on vastuuttomin ympäristöteko, jonka kunnat voisivat tehdä Suomessa nykyisen ilmastonmuutoksen aikakaudella. Käytetään ilmanvaihtoa arvioimalla ammattimaisesti tarpeenmukaisuutta ja viestimällä tilojen käyttäjille siitä avoimesti!

Terveisin
Elinkaarivastuullinen rakennusterveysasiantuntija


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu