Megantrendit elinkaarimallin kirittäjänä

Ilmaston muutos, kestävä kehitys, digitalisaatio, kaupungistuminen ja kuntatalouden haasteet. Siinäpä viimeaikaiset megatrendit ja uutisotsikoiden aiheet. Näiden aiheiden huomioiminen tulee varmasti painottumaan myös tulevissa elinkaarihankkeissa. Nämä pitkän aikavälin vaikuttavuustekijät korostavat elinkaariajattelua ja luovat vastuullista toimintamallia kuntasektorille. Näitä osatekijöitä arvostamalla esim. laatupisteytyksessä rakennus- ja kiinteistöalan on mahdollista jalostaa toimintaansa ja auttaa kuntia vastuullisuusajattelussa. Itselläni tuo ”herääminen” ilmaston muutoksen todelliseen tilaan tapahtui PGP26-koulutuksen luennolla, jolloin professori Heinonen havainnollisti Lontoon hukkuvan veteen tällä kehityksellä viimeistään vuoteen 2100 mennessä. Muutosaskeleet lähtevät meidänkaikkien pienistä teoista eikä presidentti Trump voi myöskään sulkea silmiään niiltä!

Elinkaarihankkeiden jo nykyiset energiatehokkuustavoitteet ja vaihtoehtoiset energiamuodot ovat loistava alusta kohti hiilineutraalia kiinteistönpitoa. Jatkossa kestävä kehitys tulee huomioida myös rakentamis- ja ylläpitoprosesseissa. Tilaajien tulee arvottaa erilaisia tuotanto- ja materiaaliratkaisuja, painottaa toiminnallisuudessa kestävän kehityksen huomioimista sekä vaatia ylläpidon digitalisoinnin hyödyntämistä. Rakennusliikkeillä ja palveluntuottajilla löytyy luovuutta ja ideointikykyä, kun vain vaatimustaso osataan määritellä selkeästi ja asettaa rima riittävän korkealle. Luonnollisestikin kestävän kehityksen valinnoilla on investointivaiheessa oma hintalappunsa, mutta loppujen lopuksi elinkaariedullisuus ja ilmastoystävällinen toiminta ovat kuntien tulevaisuuden kilpailukykytekijöitä.

Kaupungistumisen ja kuntatalouden haasteellisuuden vuoksi julkisen sektorin on pohdittava hyvin perusteellisesti kiinteistöstrategiaansa. Millään kunnalla ei yksinkertaisesti ole varaa ylläpitää ylimääräisiä hukkaneliöitä, vaan kaikki kuntien omaisuus on saatava oletetun käyttöiän ajaksi korkeaan käyttöasteeseen kokonaistaloudellisesti. Tämä edellyttää yhä monipuolisempaa ja joustavampaa kiinteistöjen käyttöä, jopa täysin uudenlaisia käyttötarkoitukisa. Palvelualueiden, ammattiryhmien, yksityisen ja julkisen sektorin raja-aitoja on kaadettava niin hallinnollisesti kuin taloudellisesti ja henkisestikin. Omista poteroista on luovuttava, politikointia loivennettava, ja omaa ajattelutapaa laajennettava suvaitsevaisuuden ja kokonaisvaltaisen näkemyksen suuntaan. Näin yhteiskuntamme voi muuttaa suuntaa ja jatkaa hyvinvointiaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu