Korona - Mahdollisuus ei uhka

Näin pohdittiin keskiviikkona opiskelijaryhmissämme kiinteistöliiketoiminnan johtamisen koulutuksessa. Kouluttajamme Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli halusi tarkoituksellisesti kääntää ajatteluamme positiiviseen suuntaan. Perinteinen suomalainen negatiivinen ajattelutapamme on muutoksen kourissa ja haluamme uskoa positiiviseen tulevaisuuteen tämän poikkeuksellisen haasteen keskellä. Onko kyseessä nyt se perinteinen suomalainen sisu?

Ryhmätöidemme yhteenvetona voitiin todeta hyvin yhteneväisiä näkemyksiä mahdollisuuksien valikoimissa. Selkeästi nähtiin harppaus digiloikassa ja digitaalisten palveluiden hyödyntämisessä, koska tekniikka meillä on ollut jo vuosia käytössämme, nyt meidät vain ”pakotettiin” ottamaan se laajamittaisesti käyttöön. Keskusteluissa tuotiin esille mm. etäyhteydenpito, palveluiden tilausalustat, videoiden avulla myynti- ja vuokrausesittelyt, automatiikalla toimivat kosketusvapaat pinnat.

Koettiin myös inhimillisyyden tunteita kolleegojen ja yhteistyökumppaneiden kesken pidetyissä videoneuvotteluissa. Aiemmin sliipattu ja puku päällä tavattu asiakkaamme onkin pörrötukkainen college-housuissa tietokoneen ääressä istuva perheen isä, jonka lapset juoksevat ja huutavat villisti kameran takana. Tai viimeisen päälle meikattu jakkupuvussa asteleva johtajamme onkin kotioloissaan  meikitön tukka auki yöpaidassa kahvia hörppivä perheen äiti, jonka lapset vaativat äitiä auttamaan kotiläksyissä. Asenteemme ja ajatuksemme ihmisistä muuttuvat hetkessä tuollaisten pinnallisten asioiden muuttuessa. On mukava huomata, että kaiken ”suojaverhon” takana onkin hyvin tavallinen ihminen, eikä hänelläkään ole kullatut lattiat.

Kiinteistöalalla uskottiin vahvasti tilatarpeen muuttumiseen. Tarvitsemmeko valtavia neuvottelu- ja ryhmätiloja vai toimimmeko jatkossa pienryhminä ja mahdollisesti iso määrä osallistujia on mukana etäyhteyksin? Vaadimmeko jatkossa monitilatoimistoissa enemmän suojaetäisyyttä ympärillemme, jolloin tilantarve kasvaa? Uskalsi joku jopa ehdottaa, että palaamme takaisin koppikonttoriaikaan. Suuremman suosion sai kuitenkin uudentyyppiset co-working tilat, koska moni on huomannut, ettei se kodin etätyöpiste ole kaikkein ergonomisin, viihtyisin tai rauhallisin työympäristö ja emme välttämättä ole riippuvaisia siitä työnantajan tarjoamasta pesäpaikasta. Well -luokituksen saavat kiinteistöt voivat nousta arvaamattomaan arvoon tämän kriisin jälkeen, kukapa ei arvostaisi jatkossa hygieenisyyttä, puhtautta, terveellisyyttä.

Tuleeko kodista jatkossakin varatyöpiste, jolloin työnantaja voi entisestään supistaa toimitilojen neliöitä? Johtaako tämä muuttoliikkeeseen väljempään asumiseen ja mahdollisesti maakuntien uuteen vetovoimaan? Helsingin keskustasta hankitun lisätyöhuoneen hinnalla saat kokonaisen asunnon Mikkelin laitakaupungilta. Paikkariippumaton työskentely mahdollistaa henkilöstön sijoittumisen kauemmaksi yrityksen toimipaikoista. Kodissa työskentely on tosin kivaa ajoittain, mutta pidemmän päälle siinä jää iso aukko lounastapaamisten rakentavista keskusteluista, puhumattakaan kahvituokioiden maailmaa parantavista juoruista.

Varmaa on myös arvoissamme tapahtuva muutos. Läheistemme, työkavereidemme, yhteistyökumppaneidemme, sidosryhmiemme terveenä pysyminen on noussut tärkeimmin suojeltavaksi asiaksi. Ympärillämme olevien ihmisten huomiointi tässä mittakaavassa ei varmasti ole aiemmin ollut arvoasteikkomme kärkipäässä, nyt vasta ymmärrämme toisten kunnioittamisen varsinaisen merkityksen. Tämä arvojen uusi asemointi ja järjestäytyminen saattaa olla merkityksellisin pääoma tämän kokemuksen jäljiltä. Henkinen läheisyys on lopulta se tärkein!

Toivon kaikille jaksamista tämän täysin käsittämättömän kriisin keskelle. Ihminen ja etenkin suomalainen on lopulta selviytyjä, jota ei yksi virus kaada. Talouden heilahtelutkin ovat vuosisatojen saatossa saaneet lopulta vain hyvää aikaan. Tämä tauti on antanut meille aikaa pysähtyä ja sen pysähdyksen tarjoamalla energialla lähdemme entistä vahvempina, luovempina ja yritteliäämpinä kohti uusia seikkailuja. Nautitaan poikkeuksellisesta kesästä vähän pienemmillä joukoilla, niin voimme syksyllä jatkaa kohtaamisiamme ja vaihtaa kokemuksiamme jälleen isoissa porukoissa!




Kommentit

  1. Kiitos näistä ajatuksista, mitä teidän koulutuksessa tuli ilmi. Koronan johdosta on tosiaan mielenkiintoista nähdä miten yritysten toimitilojen tarpeet tulevat jatkossa muuttumaan. Uskon, että toimitiloja vielä tarvitaan jatkossakin. En tiennyt tuosta Well -luokituksesta kiinteistöjen puhtauteen liittyen mutta mielestäni toimistosiivouksesta on huolehdittu hyvin monessa yrityksessä, missä olen vieraillut. Toki koronan myötä varmaan siivouksissa aletaan entistä enemmän ottamaan huomioon hygieenisyys mikäli co-working tilat alkavat yleistyä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu