Riskienhallinta - mahdollisuuksien avaruus

Viime ajan uutiset ja asiantuntijalausunnot ovat muuttaneet rajusti käsitystä riskienhallinnasta. Kaikki sympatiani ovat Ukrainan kansan puolella, enkä voi millään muotoa hyväksyä tuollaista aggressiota Venäjän suunnalta - ilman syytä ja jopa omalle kansalle valheellisesti ”operaatiota” perustellen. Menee todellakin ihon alle ja peilaan jatkuvasti sitä Suomen asemaan samassa tilanteessa. Kuten tämän eskaloituneen tilanteen perusteella voi todeta, niin riskinarvio on säännöllisesti päivitettävä asia ja siihen vaikuttavat osatekijät voivat muuttua hetkessä. Riskinarviointitasoja on erityyppisiä kuten valtio, yritys, yksittäinen projekti, perhe sekä yksilö. Tarkastelen tässä tekstissäni lähinnä yritys- ja projektitason riskinhallintaa rakennusalalla.

Riskinarviota ei tulisi nähdä millään muotoa negatiivisena ja pakotettuna toimenpiteenä. Sen hallinnassa ja  johtamisessa on kaikki mahdollisuudet parempaan turvallisuustasoon, laatuun, liiketoimintaan tai kilpailukykyyn. Yritys, joka pystyy vastaamaan riskinhallinnan haasteisiin toiminnallisesti ilman pakottavaa hinnoittelua, tulee pärjäämään kilpailukentällä menestyksekkäästi. Luota omaan ammattitaitoon - minimoi riskit laadukkaalla toiminnalla, vyöryttämällä sopimuksellisesti eteenpäin, varautumalla teknisillä järjestelyillä tai toiminnallisin keinoin.

Rakennusalalla riskinhallintaa käsitellään päivittäin sopimusneuvotteluissa, työmaatoiminnoissa ja jopa kahvipöytäkeskusteluissa. Tilaajan ja urakoitsijan kesken pyritään löytämään tasapaino riskien jakamiseksi. Riskin kantaminen olisi järkevintä osoittaa sille osapuolelle, joka pystyy vaikuttamaan eniten sen hallintaan. Esimerkiksi urakoitsija vastaa tuotannollisista riskeistä, mutta tilaaja kantaa vastuun kaavoituksellisista asioista. Työmaalla keskeisimmät riskit liittyvät tuotannon prosesseihin, hankintaan ja henkilöstön turvallisuuteen. Turvallisuuden parantamiseen rakennusalalla onkin kohdistettu valtavia panostuksia. Siitä huolimatta turvallisuuden riskit rakennustyömaalla ovat merkittäviä ja niiden osuessa kohdalle seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Tämän vuoksi työturvallisuuden riskinhallinnan merkitystä ei voi väheksyä. Kyllä me jokainen haluamme palata työpäivän jälkeen terveenä kotiin!

Suomen päättäjillä on lähikuukausina edessään astetta mittavammat päätökset valtiomme ja kansalaisten turvallisuuteen liittyvistä riskienhallintakeinoista. Vaihtoehtojen valikoimakin näyttää kaventuneen huomattavasti, eikä mikään ratkaisu luo juurikaan mahdollisuuksia vaan nimenomaan ratkaisuilla tullaan torjumaan mahdollisten riskien toteutumista. Projektitason riskinhallinnassa myös yksilön vastuullisilla ratkaisuilla on merkitystä - valtion tason riskinhallinta meidän on syytä jättää ylimmän johdon käsiin. Riskienhallinnalla kohti rauhaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu