Taskumuistiinpanoja opintomatkasta - Dublinin kiinteistökeskittymä

Kiinkon järjestämään kiinteistöliiketoiminnan johtamiskoulutukseen sisältyvää opintomatkaa jouduimme hermostuneena odottelemaan kaksi vuotta. Vihdoinkin viime viikolla PGP26 vuosikurssin Dublinin matkalle päästiin, mukana oli myös PGP27 sekä RAP-koulutusohjelman opiskelijoita kaikkiaan yli 40 hengen ryhmä. Matkalla saimme tutustua luentojen ja vierailujen muodossa Irlannin historiaan, kiinteistömarkkinoihin, rakentamiseen, talouteen sekä ihmisiin. 

Dubliniin on saatu jostakin kummallisesta syystä houkuteltua amerikkalaisten datayhtiöiden Euroopan pääkonttoreita, joista esimerkkeinä mainittakoon vaatimattomat Google, Facebook ja Airbnb. Lisäksi sieltä löytyy maailman suurimpien lääkeyhtiöiden pääkonttoreita. Yritimme kovasti udella heidän salaisuuttaan koukuttaa näitä jättiyhtiöitä saarelleen. Yksi keskeinen tekijä on ilmeisesti matala yritysverotus 12%, mikä on tosin eu-säädösten vuoksi nousemassa. Muita kilpailutekijöitä olivat keskeinen sijainti mannerten välillä ja englannin kieli. Viikon kokemuksen perusteella voi myös todeta irlantilaisten olevan melkoisen myyntihenkisiä ”moottoriturpia”. Yhteen lyhyeen kysymykseenkin vastattiin vartin luennolla ja korostettiin heidän erinomaisuuttaan eli myyntipuheet he ainakin osasivat.

Irlantilaiset eivät ole kokeneet lainkaan maailmansotia, mutta sitäkin useammin he ovat joutuneet taistelemaan vallankumouksissa ja alueellisissa sodissa. Suurin vihollinen heille on ollut englantilaiset, joiden suunnalta hyökkäyksiä on tehty aikanaan useaan otteeseen. Nykyään nämä kansat ovat kuitenkin ystäviä ja elävät rinnakkain sulassa sovussa, vaikkakin Britannia irtaantui EU:sta tekemällä brexitit. Kuten irlantilaiset itse ilmaisivat asiansa ”kaikki sodat olemme hävinneet”, mutta aina sieltä on noussut uudelleen vahva yhteiskunta. Irlantilaisten sinnikkyydestä tuli mieleen eräs pohjoisen kansa, jolta ei sisua ole puuttunut. Irlantilaisia ja suomalaisia yhdistää myös muu asia ja se on epäilemättä juomakulttuuri, irlantilaisten olohuoneina toimivat pubit ja niitä olohuoneita on joka kulmalla. Guinnessin olutta ei voi olla ohittamatta Irlannin matkalla…

Teimme pikaisen vierailun myös Facebookin Euroopan pääkonttorin rakennustyömaalle. Ensimmäisenä huomion kiinnitti työturvallisuuskulttuuri, mikä on täysin vastaavalla tasolla kuin Suomessa. Vierailjoilta vaadittiin täysi suojavarustus kuten meidänkin työmailla. Telineet olivat virallisia valmisosista kasattuja, julkisivut olivat ainakin osittain sääsuojattuja, tikkaina käytettiin kaatumatuellisia työtasoja ja siisteyskin työmaalla oli ihan hyvällä tasolla. Ainakin tuolla työmaalla rakentajan vastuulla oli tehdä tilat ns. raakapinnalle, jonka jälkeen kaapeloinnit, pintamateriaalit ja varusteet toimittaa vuokralainen. Erikoisuutena oli mm. koko toimistoalueelle rakennettu asennuslattia, mikä mahdollistaa muuntojoustavat tekniset asennukset ja jälkikäteen suoritettavat asennukset. Toinen pieni detaljiikka oli porraskäytävissä, joiden seinien betonipinnat oli täysin koolattu ja levytetty, tämä tietenkin mahdollistaa esim. sähkökaapeloinnit koolaustilassa, ehkä siinä oli haettu myös akustoivaa vaikutusta.

Vuosina 2008-2010 Irlannissa koettiin todellinen talousromahdus, jolloin rahoitusmarkkinat sekosivat ja jopa pankkeja kaatui. Tämä aiheutti luonnollisestikin myös kiinteistöjen arvon romahtamisen. Tuostakin ”suosta” Irlanti on taas noussut jaloilleen ja vahva talouskasvu on käynnissä. Sitä ovat edesauttaneet luonnollisestikin tuollaisten suuryhtöiden investoinnit ja verotulot. Suurin osa Irlannin työpaikoista keskittyy pääkaupunki Dublinin alueelle. Tämä on aiheuttanut alueelle valtavan asuntopulan, mikä on vääristänyt myös asuntomarkkinoiden hinnoittelun. Miltä kuulostaa yksiön vuokra keskusta-alueella 1600€/kk tai perheasunto hieman keskustan ulkopuolella 3000€/kk? Moneen otteeseen opintoryhmällä pohdiskelimme, kenellä on tuollaisiin vuokriin varaa. Nyt Dublinissa on laadittu vahva asuntorakentamisen ohjelma, jolla pyritään tasaamaan markkinoita ja mahdollistamaan mahdollisimman monelle asuminen lähellä työntekopaikkoja. Irlantilaiset eivät haluaisi millään asua korkeissa kerrostaloissa ja tämä aiheuttaa melkoisia maankäytöllisiä ongelmia, nyt heidät ilmeisesti ollaan ”pakottamassa” kerrostalomaiseen asumiseen. Tällä asuntoelvytyksellä voi olla positiivinen vaikutus myös työvoimapulan ratkaisemiseksi ja uusien osaajien houkuttelemiseen muista maista, mikä on välttämätöntä rajun kasvun vuoksi.

Kaikkiaan maasta jäi hyvin positiivinen kuva ja ihmiset olivat kovin ystävällisiä sekä rentoja tapauksia. Meidän katsauksemme keskittyi täysin Dublinin alueeseen, mutta saaren maaseutu- ja rannikkoalueita olisi mukava joskus päästä katselemaan vaikkapa automatkailun merkeissä. Opintoryhmämme oli hienoa matkaseuraa, hitsautui hienosti yhteen ja nauru raikui. Matkajärjestelyt sujuivat hienosti, eikä haavereitakaan sattunut. Mikäli ei lasketa yhtä koneesta myöhästymistä ja reitin vaihtumista Frankfurtin kautta, mutta se siitä ja nimiä mainitsematta… Kiitokset kaikille matkan mahdollistaneille ja matkaseuralaisille mukavista muistoista. Lopulta matkasta jäi vielä muutama ”positiivinen” muisto koronan muodossakin, mutta tuskan kestää kun lystin muistaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa

Akkuja ladataan - odottakaa hetkinen, olen lomalla