Hikiset olosuhteet - ajatuksia lämpimästä kesästä
Suomen kesä on tänä vuonna näyttänyt parhaat puolensa. Useita lämpöennätyksiä on rikottu ja hellepäivien määräkin on ollut täysin poikkeuksellinen. Kaikille lomalaisille on riittänyt upeita lomakelejä. Itselläni rakennusprojekti on jatkunut koko kesän ja olen useasti todennut, että olisin hyvin pärjännyt vähän viileämmilläkin keleillä, mutta näillä mennään. Eli säät ovat olleet mainiot lomailuun ja joutenoloon, mutta työkeleiksi ainakin suomalaiselle kropalle ihan liian kuumat. Tähän olemme törmänneet myös elinkaarikohteidemme olosuhteiden hallinnassa.
Koulu- ja päiväkotirakennusten käyttö lisääntyy vuosittain enemmän ja enemmän myös normaalien lukujärjestysten ja toimintakausien ulkopuolelle. Seura- ja yhdistystoiminta tarvitsee tiloja ympäri vuoden, etenkin koronarajoitusten myötä harjoittelukaudet ovat jatkuneet. Lisäksi eri tyyppisiin turnauksiin ja urheilutapahtumiin käytetään normaalien liikuntatilojen lisäksi myös muita koulutiloja. Kerhoja, musiikkileirejä ja kesähoitoa on yhä enenevässä määrin. Tämä on herättänyt laajan valtakunnan tason keskustelun koulu- ja päiväkotitilojen kesäaikaisista olosuhteista. Pitäisikö kesäkäyttötiloihin lisätä jäähdytystä vai ei? Pääsääntöisesti Suomessa koulutiloihin ei ole rakennettu jäähdytyksiä kattavasti niiden vähäisen käyttöasteen vuoksi. Lähinnä jäähdytyksiä on rakennettu hyvin rajattuihin tiloihin mm. hallinto-, keittiö- ja atk-tiloihin, joissa kesäkäyttö on säännöllisempää tai tiloissa on sisäistä lämpökuormaa tuottavia laitteita. Tämän kesän helteet ovat kuitenkin herättäneet keskustelun mm. kesäkäyttöisten päiväkotitilojen jäähdytystarpeesta. Näihin tiedusteluihin olen itsekin joutunut useampaan otteeseen vastailemaan ja perustelemaan tilaajan valintoja.
Ymmärrän varsin hyvin, että 28-31 asteen sisälämpötilat ovat tukalia ja niissä työskentely aiheuttaa erityisjärjestelyitä mm. siirrettäviä puhaltimia tai jopa jäähdytyslaitteita, ylimääräistä nesteytystä ja työn tauottamista mahdollisuuksien mukaan. Oma työskentelypisteeni sijaitsee jäähdyttämättömissä tiloissa ja olen saanut itsekin kokea tuon olosuhdehaitan. Tilanne on kuitenkin ristiriitainen, koska yleinen ympäristönäkökulmat huomioiva toiminta ei tue millään tapaa energiankulutuksen lisäämistä, vaikkakin se tehtäisiin mahdollisimman tehokkaasti esim. maalämpöjärjestelmillä tai vastaavilla. Toisekseen ovatko nämä hellekesät ilmastonmuutoksesta johtuvia jatkuvia ilmiöitä vai tilastopoikkeuksia. On meillä tässä lähivuosina ollut kesiä, jolloin hellepäivät ovat olleet yhden käden sormin laskettavia. Mihin siis on järkevää investoida ja millaisia olosuhteita voimme työympäristöltämme vaatia? Väitän, että ihmisen vaatimustaso on merkittävästi kasvanut ja emme kestä enää ääriolosuhteita samalla tavalla kuin ehkä aiemmin. Tähän on luonnollisestikin syynä jäähdytystekniikan kehittyminen ja sen vakiintuminen toimistoihin, autoihin sekä yksityiskoteihin. Jatkossa sen tarve tulee olemaan myös päiväkodeissa, jopa kesän lähes tyhjillään olevissa kouluissa sekä kaikissa muissa työskentely- ja oleskelutiloissa. Viihtyvyystekijät ovat jatkossa myös työnantajien kilpailutekijöitä etenkin aloilla, joissa on muutenkin osaavista tekijöistä pulaa. Tähän olosuhde- ja ympäristöhaasteeseen vastaaminen tuleekin vaatimaan uusia innovatiivisia ratkaisuja olosuhdehallinnan maailmaan. Itse olisin ollut valmis kesähelteillä esim. päiväkotitiloissa käyttämään ilmanvaihtoa siten, että yöaikaan hiukan viileämpi ilma (noin 20 astetta) olisi ajettu taloon sisään ja päiväaikaan ilmanvaihto olisi pysäytetty eikä siten yli 30 asteen ulkoilmaa olisi väkisin ajettu sisäilmaan lämmittämään rakenteita. Nythän asetukset ja lainsäädäntö eivät tällaista mahdollisuutta anna.
Haastankin nyt julkisen sektorin, palveluntarjoajat ja jopa viranomaiset pohtimaan kestäviä valintoja tarpeenmukaisten olosuhteiden luomiseksi ilman merkittäviä kohtuuttomia investointeja, joihin yhteiskunnallamme ei yksinkertaisesti ole varaa. Uusissa rakennuksissa nämä valinnat ovat luonnollisestikin helpompia, mutta pitää muistaa meidän merkittävän laaja vanha rakennuskanta ja koko henkilöstön sekä asiakkaiden tasapuolinen kohtelu. Kaikesta huolimatta nautitaan jatkossakin hienosta Suomen kesästä ja koetetaan kestää ne hellepäivät, joita meille vaihtelevasti eri vuosina tarjotaan.
Kommentit
Lähetä kommentti