Yhteistoiminnalliset hankemallit - vastakkainasettelusta kumppanuuteen

Rakennusalan muutosta viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut positiivista seurata. Laaduntuotto, työturvallisuus, vastuullisuus, energiatehokkuus ja käyttäjälähtöisyys ovat peruslähtökohtana yhä useammissa projekteissa. Kovasti parjattu ja median palstoilla ruoskittu rakennusala on tehnyt merkittävän kasvojen pesun, mutta sen arvostus on jäänyt vähäiseksi ja palstatila mediassa jopa mitättömäksi. Rakennusalan merkitys kansantalouden näkökulmasta on merkittävä, mutta siitä huolimatta julkinen kirjoittelu on valitettavan usein negatiivista. 

Merkittävänä uudistumisen tukipilarina ovat olleet eri tyyppiset yhteistoiminnalliset hankemallit perinteisen kilpailu-urakoinnin rinnalle. Tällaisia hankemalleja ovat mm. allianssi, elinkaari ja projektinjohto. Näiden myötä on syntynyt ajattelutapa yhteisestä tavoitteesta, jonka saavuttamiseksi tehdään yhteisiä päätöksiä hankkeen hyväksi. Laadulliset tekijät huomioidaan valintaperusteina, taloudelliset intressit ovat yhteisiä ja riskinjaostakin sovitaan yhteismitallisesti. Kilpailu-urakoinnin vastakkainasettelusta on siirrytty kumppaneiksi samalle puolelle pöytää yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tämä on lisännyt vuoropuhelua ja kaikkien osapuolien (tilaaja-käyttäjä-rakentaja) ymmärrystä toisten intresseistä. Suunnitteluvaiheessa huomioidaan lopullisen tilan käyttäjän tarpeet ja pohditaan toiminnallisia vaatimuksia, tämä on iso asennemuutos teknisesti orientoituneella konservatiivisella teollisuuden alalla.

Toimintatapojen muuttaminen koko tuotantoketjussa ei ole itsestäänselvyys. Se on vaatinut vanhoista tavoista poisoppimista, eikä yhteenotoiltakaan olla vältytty. Uusien jopa byrokraattisten toimintamallien omaksuminen on vaatinut runsaasti perusteluita, koulutusta, houkuttelua, suostuttelua jopa pakottamista. Lopulta kaikki ovat kuitenkin ymmärtäneet uusien toimintatapojen edistävän koko alan uskottavuutta ja sitä kautta myös tuottavuutta. Nämä kaikki ovat lisänneet joka tasolla vastuunottoa ja lisääntyneitä työtehtäviä, asioita pitää dokumentoida säännöllisesti, oman työn tarkastuksia tehdään jokaisessa eri työvaiheessa ja tekemistä pitää todistella erilaisin raportein. Onneksi tähänkin haasteeseen ovat vastanneet useat ohjelmistotoimittajat erilaisin mobiilisovelluksin.

Oma työhistoriani on vahvasti palvelutuotannosta ja nämä rakennusalan muutokset kohti palvelutuotetta lämmittävät kovasti. Siinä on varmasti yksi syy, miksi elinkaarihankemallin edistäminen on edelleen intohimoni ja sen luomaa vastuullista yhteistyömallia voi ylpeänä markkinoida. Yhteen hiileen puhaltaminen ja kestävät ratkaisut olkoon jatkossakin rakennusalan keskeisiä teemoja. Positiivista uutisointia odotellessa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiinteistön sielunelämää - rakennus ei ole asiakkaasi

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu