Intohimona kiinteistöjohtaminen - tavoitteena laadukas toimintaympäristö



Ihmisten vaatimustaso omasta toimintaympäristöstään on kasvanut luultavasti yleisen elintason nousun sekä kaikkialle levinneen teknologian myötä. Myös suuren yleisön osaaminen ja tieto on lisääntynyt. Emme enää tyydy välttäviin olosuhteisiin tai rähjäisiin tiloihin koti-, työ- tai oppimisympäristönä, vaan vaadimme viihtyisyyttä ja terveellisiä olosuhteita. Mitä asioita sinä arvostat omassa sisäympäristössäsi?


Vastuullisena kiinteistön omistajana tai ylläpitäjänä tulee huolehtia rakennuksen rakenteellisesta sekä taloteknisestä toimivuudesta ja kunnossapidosta. Ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on vaihtaa riittävän tehokkaasti tilan likainen ilma puhtaaseen vastaavaan. Tämä luonnollisesti vaatii oikein mitoitetun tasapainoisen järjestelmän, riittävän suodatuksen, oikean sisäänpuhalluslämpötilan ja käytön mukaisesti toimivan ilmanvaihtojärjestelmän. Yhä useammin ilmanvaihtojärjestelmältä vaaditaan jäähdytystä, jotta kesäaikaisten hellejaksojen aikaan voidaan ylläpitää siedettävät olosuhteet. Tältä osin usein unohdetaan vihreät arvot ja ympäristöystävällisyys, kunhan minun omat olosuhteet eivät heikenny. Onneksi tähänkin on löytynyt vastuullisempia teknisiä ratkaisuja kuten mm. lämpöpumppuratkaisut, maalämmön hyödyntäminen sekä vesi-ilmalämpöpumpputekniikka. Yhä monimutkaisemmat tekniset ratkaisut vaativat erityisosaamista myös kiinteistön ylläpito-organisaatiolta. Kiinteistönhoitajalta vaaditaan koko lvi-prosessin ymmärrystä tai hänellä pitää olla käytössään osaava taustaorganisaatio, myös tekninen kehitys on tullut apuun mm. AI-teknologian muodossa. 




Ainakin itselleni ja havaintojeni mukaan myös omalle organisaatiolleni on muodostunut vahva intohimo huolehtia vastuullamme olevien kiinteistöjen teknisestä toimivuudesta, mutta etenkin tilojen käyttäjien tyytyväisyydestä ja viihtyvyydestä. Suurimmalta osalta tekemisemme on huomaamatonta, mutta ammattimaisuutemme näkyy tilojen käyttäjille häiriöttömyytenä, hyvinä olosuhteina, nopeana palvelukykynä ja matalina energiakustannuksina. Emme kuitenkaan koskaan tyydy nykytilanteeseen, vaan asetamme itsellemme sekä palveluntuottajillemme riman yhä korkeammalle eli tavoitteemme on ”parantaa juoksua” koko ajan. 

Suuri haaveeni olisi, että vastuullinen kiinteistönpito ja korkealle asetettavat toiminnan mittarit olisivat itsestään selvyys myös tilaajille sekä kiinteistöjen omistajille. Kiinteistön lopullisen arvon määrittävät kuitenkin tyytyväiset tilojen käyttäjät eli vuokralaiset, jotka ovat valmiita maksamaan heidän toimintaympäristöstään. Voisiko laadukkuuden mitata ja arvottaa vuokran määrityksessä? Voisiko ammattimaisella kiinteistöjohtamisella vaikuttaa vuokratason maksimointiin? Kiinteistö ei ole vain seinät ja rakennusprojekti, vaan sillä on käyttötarkoitus ja sen sielun muodostaa siellä harjoitettava toiminta sekä toimintaa harjoittavan ihmisten työympäristö.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahype - Arvo, euro, trendi vai mahdollisuus

Yksittäisestä hankkeesta liiketoiminnaksi - elinkaarihankemallin tarina jatkuu

Hektinen tulipaloviikko - tiedon jakaminen edistää koko alaa